gondolat“Ha körlünézel a pincében, vajon gondolsz arra, hogy isteneket őrzöl hordóidba zárva?„

Pilinszky János

Ottonel muskotály - a legjobb minőségű muskotályszőlő

1852-ben Moreau Robert angers-i kertész állította elő – valószínűleg a saszla és asaumuri muskotály (Muscat de Saumur) fajták keresztezésével.

Leginkább Európában, a szőlőtermesztés északi határához közel terjedt el, mert a többi muskotálynál sokkal jobban tűri a hideget. Korán (szeptember közepén) érik, így az északi területeken kiváló reduktív borok alapja.
Gondos figyelmet igényel. Már a metszésnél ügyelni kell arra, hogy ne terheljük meg túlságosan a tőkét, mert akkor az illat- és zamatanyagok nagyon legyengülnek. Fontos a szüret időpontjának megválasztás, majd a kezelés.
Lassan nő. Vesszői vékonyak, elterülők. Közepesen terem. A fürtje kicsi vagy középnagy, hengeres vagy kissé vállas, közepesen tömött. Bogyói közepesek, a héjuk középvastag; nem rothadnak.
Közepes mennyiségű cukrot és kevés savat tartalmaz.

Borainak fajtajellege diszkrétebb; általában a szüret utáni évben fogyasztják őket. Megfelelő klímán, későn szüretelve, figyelemre méltó botrytises borokat állítanak elő belőle. Borai intenzíven parfümös (narancsvirág) illatúak. Az utóbbi másfél évszázadban ez a fajta szinte teljesen kiszorította Elzászból a sárga muskotályt, és Ausztriában is ez a legnagyobb területen termelt a muskotályféle. Kedvelt és bevált szőlőfajta Németországban, és egy keveset Ausztráliában is termesztenek. Ausztrál változata aprószemű és ettől erősen muskátli virágillatú, amit a kóstolók többnyire nagyra értékelnek.
Magyarország borvidékeinek Soprontól a Bükkaljáig terjedő északi láncolata ideális feltételeket kínál termesztéséhez, de ezt nálunk még kevés termelő ismerte fel. Leginkább a Mátraaljai, az Egri és a Balatonboglári borvidéken gyakori. Teljes termőterülete 2007-ben 1430 hektár volt.
Középerősen növekedő fajta, elfekvő hajtásokkal. Levele szeldelt, fűrészesen fogazott. A betegségekre kimondottan érzékeny. Bogyói kicsik, ám nevével ellentétben a világossárgától a vörösbarnáig sokféle színűek lehetnek. Ha amúgy sem nagy hozamát még jobban visszafogják, egészen kiváló borokat adhat. A borkészítésre használt muskotályok közül ennek a minősége a legjobb.

Nagyon népszerü! Nemcsak a hazai, hanem a külföldi vendégeink szívesen fogyasztják és vásárolják! A félszáraz vagy félédes változata a legkedveltebb (10-15 g/l maradék cukorral).
Házasításhoz is használjuk, az Egri Csillag egyik fontos alkotórésze!

Tramini - fahéj, gyümülcs, méz...

A tramini borszőlőfajta, amelyet Magyarországon főleg a pannonhalma-sokoróaljai, a...

Merlot - a feketerigó kedvence

A merlot [mɛrˈlo], az egész világon ismert, világfajtának tekinthető vörösborszőlő,...

Zweigelt - rubintvörös álom

A Zweigelt avagy a kék Zweigelt magyarországon a 60-as évektől kezdett ismerté válni.

Chardonnay - a kitűnő pezsgőalap

A chardonnay (kiejtése ʃaʁ.dɔ.nɛ) világszerte ismert (úgynevezett világfajta)szőlőfajta,...

Cabernet Sauvignon - a legnagyobb területen telepített szőlőfajtája

A cabernet sauvignon (fonetikusan: ka.bɛʁ.nɛ so.vi.ɲɔ̃) a világ egyik legismertebb és...

Kékoportó - Portugieser a portugáliai Portóból

A kékoportó vagy oportó külföldön főként portugiser vagy blauer portugieser néven ismert,...

Kékfrankos - a legelterjedtebb vörös borszőlőfajtánk

A kékfrankos szőlőfajta, amelyből tipikusan savhangsúlyos,...

Turán - Eger szülöttje

A turán vagy másik nevén turán (korai festő) egy magyar vörösborszőlőfajta, mely Egerben...

bíró borozó

Error: No articles to display

boraink

Error: No articles to display

hírek

bortudomány

kedvel?

Ha tetszett a biropince, ajánjon az ismerőseinek!