gondolat“Ha körlünézel a pincében, vajon gondolsz arra, hogy isteneket őrzöl hordóidba zárva?„

Pilinszky János

Merlot - a feketerigó kedvence

A merlot [mɛrˈlo], az egész világon ismert, világfajtának tekinthető vörösborszőlő, nemzetközi besorolás szerint a „nagy” kékszőlőfajták egyike.

Ősi, francia fajta, feltételezetten Bordeaux-ból származik. Ma a bordeaux-i borvidék hat legkiterjedtebb termőterülettel bíró vörösborszőlő-fajtáinak egyike (a további öt a cabernet sauvignon,cabernet franc, carmenère, malbec és a petit verdot) és a bordeaux-i alapborok meghatározó szőlője. Közkedveltségének elsődleges oka, hogy bora finom, szép sötétvörös, közepesen testes, lágy, teljes zamatú, gyümölcsös – kissé vaníliás, fekete ribizlis, szilvás tónusú – bársonyosan csersavas, száraz minőségi vörösbor, amely már rövid érlelési idő után élvezhető. A merlot jellege termőterület és éghajlat szerint igen változatos, az egyszerű, lekváros ízvilágú boroktól a különlegesen érlelt sűrű vörösborokig minden kategóriájú bort készítenek belőle.

A merlot, francia eredetű, már a 14. századtól ismert minőségi borszőlőfajta, feltételezetten, a biturica fajta természetes mutációja. A fajta legelső komplett leírását 1784-ben egy bordeaux-i borász tisztviselő készítette, aki a Libournais helyi termesztésű szőlőiből készített borok között a merlot-t a legjobbnak ítélte. Olaszországban, 1855-ben Velencében tesznek említést a bordó elnevezésű fajtáról. Svájcban, Ticino megyében, 1905-1910 között jegyzik először, mint bordeaux-i fajtát. Az Amerikai Egyesült Államokban az 1990-es évek során terjedt el.
Magyarországon, már az 1960-as évektől kezdték termeszteni, de nagy kiterjedésű – 100 hektárt meghaladó – ültetvényei csak az utóbbi 15-20 év borászatát jellemzik. Napjainkra hazánk hatodik legelterjedtebb vörösborszőlőjének tekinthető, dűlőit a szekszárdi, egri, villányi, tolnai és a balatonboglári borvidékek déli, dombos fekvésű részein találjuk.
Általános, világfajtává fejlődését annak köszönheti, hogy viszonylag egyszerűen, igen jó, megbízható minőségű, gyümölcsös zamatú, lágyan savas bor készítésére alkalmas fajta.
A University of California (Davis) kutatói, akik a fajta genetikai jellemzőit vizsgálták úgy vélik, hogy a merlot a cabernet franc leszármazottja, így a cabernet sauvignon és a carmenère testvére.

A szőlőfajta elnevezése a francia merle, merleau, jelentése: „feketerigó” szóra vezethető vissza. Az elnevezés feltételezett háttere, a szőlő bogyóinak szép sötét színe, illetve egy másik magyarázat szerint az, hogy a feketerigó igen kedveli ezt a szőlőfajtát.
Egyik legnépszerűbb bora a pincészetünknek! A Szemérmes Merlot névre hallgató 100% tiszta merlot-ból készült, kellemes savakkal, bársonyos tanninokkal, gyümölcsösséggel bíró fajtaborunk igazi közönségkedvenc! Házasításhoz is kitűnő, a Bikavér és a Fertálymester Bora egyik alappillére!

  • Merlot vörösborszőlő
  • Egyéb nevei: Bouchet, Bouche, Petit-Bouchet, Petit-Cabernet, Petit-Vidure, Vidure, Sauvignon Rouge
  • Eredet: Franciaország, Bordeaux
  • Hazai elterjedtsége: Egri, villányi, szekszárdi, tolnaiés a balatonboglári borvidék.
  • Általános elterjedtsége: Franciaország, Olaszország,Románia, Szlovénia,Kalifornia, Argentína, Chile,Dél-Afrika, Új-Zéland,Ausztrália.
  • Fürt leírása: közepesen nagy, vállas, laza
  • Érési időszak: szeptember vége-október eleje
  • Érzékenység: fagy és peronoszpóra
  • Művelésmód: kordon
  • Borának jellemzői: sötétvörös, bársonyos, lágy savas, gyümölcsös minőségi vörösbor
Tramini - fahéj, gyümülcs, méz...

A tramini borszőlőfajta, amelyet Magyarországon főleg a pannonhalma-sokoróaljai, a...

Zweigelt - rubintvörös álom

A Zweigelt avagy a kék Zweigelt magyarországon a 60-as évektől kezdett ismerté válni.

Chardonnay - a kitűnő pezsgőalap

A chardonnay (kiejtése ʃaʁ.dɔ.nɛ) világszerte ismert (úgynevezett világfajta)szőlőfajta,...

Cabernet Sauvignon - a legnagyobb területen telepített szőlőfajtája

A cabernet sauvignon (fonetikusan: ka.bɛʁ.nɛ so.vi.ɲɔ̃) a világ egyik legismertebb és...

Kékoportó - Portugieser a portugáliai Portóból

A kékoportó vagy oportó külföldön főként portugiser vagy blauer portugieser néven ismert,...

Ottonel muskotály - a legjobb minőségű muskotályszőlő

1852-ben Moreau Robert angers-i kertész állította elő – valószínűleg a saszla és asaumuri...

Kékfrankos - a legelterjedtebb vörös borszőlőfajtánk

A kékfrankos szőlőfajta, amelyből tipikusan savhangsúlyos,...

Turán - Eger szülöttje

A turán vagy másik nevén turán (korai festő) egy magyar vörösborszőlőfajta, mely Egerben...

bíró borozó

Error: No articles to display

boraink

Error: No articles to display

hírek

bortudomány

kedvel?

Ha tetszett a biropince, ajánjon az ismerőseinek!