gondolat“Ha körlünézel a pincében, vajon gondolsz arra, hogy isteneket őrzöl hordóidba zárva?„

Pilinszky János

Kékoportó - Portugieser a portugáliai Portóból

A kékoportó vagy oportó külföldön főként portugiser vagy blauer portugieser néven ismert, jellemzően Közép-Európában – Magyarországon, Ausztriában és Németországban – elterjedt kék, vörösborszőlő-fajta.

További hasonnevei: Portugizer, Porthogese, Portugalske modré, Modrý Portugal, Portugais Bleu.
Bora jellegzetes lágy, színanyagban gazdag, könnyű, asztali vörösbor, de 2000 óta rozé és hosszabb érleléssel magas minőségű vörös ésbordeauxi jellegű, tölgyfahordókban érlelt borokat is készítenek belőle.
Származása bizonytalan. Egyesek neve után portugál eredetűnek, míg mások osztrákszármazásúnak tartják. A legnépszerűbb történet szerint az első tőkéket az osztrákBaron von Fries hozta a portugáliai Portóból (spanyolul Oporto), Vöslau (Alsó-Ausztria) melletti birtokára 1772-ben. Innen került át Magyarországra, ahol a bogyók hamvaskék színe miatt kapta a kékoportó nevet. A szőlészek a fajta külső jegyei alapján, a természetes rendszerezés szerint a keleti változatcsoportba sorolják.

Ausztriában már a 19. században igen elterjedt volt; onnan vitték a szőlőtőkéket Németországba, ahol az 1970-es éveket jellemző „vörösbor-boom” idején vált igazán népszerűvé.
Az oportót Magyarország legtöbb vörösbor-termelő borvidékén megtaláljuk. Jellemzően az egri, a szekszárdi, a hajós-bajai borvidékeken terem, de önálló fajtaként a Villány–Siklósi borvidéken vált ismert és keresett márkává. Mintegy másfél ezer hektáron termelik, főleg az ország délnyugati részén.

Tőkéje közepes fejlődésű, elterülő vesszőkkel, mind rövidcsapra, mind hosszúcsapra metszve bőven terem. Levele világoszöld színű, csupasz, fényes, sima felületű, vékony szövetű. Szeptember első felében már érik, ám szüretelésének idejét inkább a termés egészségi állapota határozza meg (rothadékony fajta). Téli fagyállósága jó; talajban és fekvésben nem válogatós, a száraz homoktalajon is jól fejlődik. Fürtjei közepesek (átlagsúlya 11 dkg), vállasak és tömöttek. Bogyói közepesek, gömbölyűek, sötétkék vékony héjúak, hamvasak, édes lédúsak. Korai érése és kedvező fürtfelépítése, valamint ritkaságnak számító kék színű bogyója miatt étkezési célra is felhasználják.

Bora lágy, nagy csersavtartalmú, szép vörös színű, gyorsan fejlődő, fajtajelleges ízekkel, zamatokkal rendelkező – bár ezt a tulajdonságát csak nagyon jó, inkább délies jellegű termőhelyeken nyújtja. Borát a hétköznapok vörösborának tartják és sokáig azt gondolták, hogy az oportó semmiképpen sem veheti fel a versenyt például a cabernet sauvignonnal, de ez a vélemény napjainkban (Polgár Zoltán 1999-es kékoportója után) változni kezdett.

Az Európai Unió legújabb szabályai szerint a borospalackok címkéjén feltüntetett kékoportó nevet Magyarországnak ki kell vezetnie a piacról (mert a szőlőfajta eredeti neve helyre utal, akár a tokaji), és helyette a külföldön elterjedt portugieser nevet ajánlott használni.

Legelterjedtebb bora a kékfrankos és az oportó keverékéből készülő Egri bikavér. A Békési-dűlőben találhatók a Biró és Fia Pincészet portugieser ültetvényei. Mind fajtaborként, mind házasítva (Egri bikavér) nagyon népszerűek! Minden évben készítünk ebből a jól iható, könnyű, gyümölcsös, picit fűszeres borból egy tételt! Igazi hétköznapok bora! Bármikor, bárkinek, bármihez!!

  • Egyéb nevei: Kékoportó, Portugizer, Blauer Portugieser, Portugieser, Porthogese, Portugalske modré, Modrý Portugal, Portugais Bleu
  • Hazai elterjedtsége: Egri, Szekszárdi, Hajós-Bajaiés Villány–Siklósi borvidékek
  • Általános elterjedtsége: Ausztria, Magyarország,Németország
  • Fürt leírása: közepes, vállas, tömött
  • Érési időszak: szeptember eleje
  • Érzékenység: rothadás
  • Művelésmód: kordon
  • Borának jellemzői: lágy, telt vörös színű, nagy csersavtartalmú
  • Jelentős borai: Egri bikavér

Tramini - fahéj, gyümülcs, méz...

A tramini borszőlőfajta, amelyet Magyarországon főleg a pannonhalma-sokoróaljai, a...

Merlot - a feketerigó kedvence

A merlot [mɛrˈlo], az egész világon ismert, világfajtának tekinthető vörösborszőlő,...

Zweigelt - rubintvörös álom

A Zweigelt avagy a kék Zweigelt magyarországon a 60-as évektől kezdett ismerté válni.

Chardonnay - a kitűnő pezsgőalap

A chardonnay (kiejtése ʃaʁ.dɔ.nɛ) világszerte ismert (úgynevezett világfajta)szőlőfajta,...

Cabernet Sauvignon - a legnagyobb területen telepített szőlőfajtája

A cabernet sauvignon (fonetikusan: ka.bɛʁ.nɛ so.vi.ɲɔ̃) a világ egyik legismertebb és...

Ottonel muskotály - a legjobb minőségű muskotályszőlő

1852-ben Moreau Robert angers-i kertész állította elő – valószínűleg a saszla és asaumuri...

Kékfrankos - a legelterjedtebb vörös borszőlőfajtánk

A kékfrankos szőlőfajta, amelyből tipikusan savhangsúlyos,...

Turán - Eger szülöttje

A turán vagy másik nevén turán (korai festő) egy magyar vörösborszőlőfajta, mely Egerben...

bíró borozó

Error: No articles to display

boraink

Error: No articles to display

hírek

bortudomány

kedvel?

Ha tetszett a biropince, ajánjon az ismerőseinek!