gondolat“Ha körlünézel a pincében, vajon gondolsz arra, hogy isteneket őrzöl hordóidba zárva?„

Pilinszky János

Chardonnay - a kitűnő pezsgőalap

A chardonnay (kiejtése ʃaʁ.dɔ.nɛ) világszerte ismert (úgynevezett világfajta)szőlőfajta, a világ minden szőlő- és bortermelő országában ismerik és termesztik.

Bogyói kicsik, gömbölyű formájúak, fehéres zöldek, alig hamvasak, feketén pointozottak, vastag héjúak, lédúsak, ropogósak. Fürtje szintén kicsi, 90–100 gramm körüli, hengeres, kissé vállas, közepesen tömött.
Korán fakad és virágzik, szeptember első felében, közepén érik. Növekedési erélye közepes. Megbízhatóan, de nem bőven terem, másodtermést alig nevel. A cukortartalma még a gyengébb évjáratokban is eléri 17 mustfokot, jó évjáratokban meghaladja a 20 fokot is. Élénk, de finom savtartalma 8–10 gramm/liter körüli. A bogyók jellegzetes zamatúak, fű ízűek.
Fagytűrő képessége a közepesnél valamivel jobb, a szárazabb viszonyokat is elviseli. Rothadásra érzékeny, töppedésre képes. Széles sortávolságra és nagyobb magasművelésű tőkeformákra alkalmas. Kicsi fürtjei miatt hosszúmetszést igényel.
A mi területeinken is jól érzi magát a fajta! 60-70 q/ha terméskorlátozással készítjük a borainkat, jó évjáratokban fajtaborként, gyengébb években kitünően hasznáható házasításokra is! Saválló acéltartályban való erjesztés után a mi Chardonnay boraink mindig kapnak több-kevesebb fahordós érlelést az új barrique hordótól a z 1000 l-es ászokhordóig!

Bora kemény karakterű, de finom savérzetű, fajtajelleges zamatú, telt, széles felhasználási skálájú. Kitűnő pezsgőalap lehet, de kiváló minőségű bor, sőt különleges minőségű, akár természetes csemegebor is készíthető belőle. Üde, friss és érlelt formában egyaránt elegáns, kedvelt termék.

  • Chardonnay - fehérborszőlő
  • Egyéb nevei: Aubaine, Beaunois, Gamay Blanc, Melon Blanc
  • Eredet: Franciaország, Burgundia
  • Hazai elterjedtsége: Etyek-Budai, Mátraaljai, Mecsekaljai, Tolnai, Balatonboglári, Ászár-Neszmélyi borvidék
  • Általános elterjedtsége: világfajta
  • Fürt leírása: kicsi, kissé vállas, tömött
  • Érési időszak: szeptember második fele
  • Érzékenység: rothadásra érzékeny
  • Művelésmód: kordon, magasművelésű tőkeformák
  • Borának jellemzői: fajtajelleges, finom zamatú, kemény karakterű, élénk, elegáns minőségi fehérbor
  • Jelentős borai: Chablis
  • Megjegyzések: pezsgőalapnak alkalmas

Tramini - fahéj, gyümülcs, méz...

A tramini borszőlőfajta, amelyet Magyarországon főleg a pannonhalma-sokoróaljai, a...

Merlot - a feketerigó kedvence

A merlot [mɛrˈlo], az egész világon ismert, világfajtának tekinthető vörösborszőlő,...

Zweigelt - rubintvörös álom

A Zweigelt avagy a kék Zweigelt magyarországon a 60-as évektől kezdett ismerté válni.

Cabernet Sauvignon - a legnagyobb területen telepített szőlőfajtája

A cabernet sauvignon (fonetikusan: ka.bɛʁ.nɛ so.vi.ɲɔ̃) a világ egyik legismertebb és...

Kékoportó - Portugieser a portugáliai Portóból

A kékoportó vagy oportó külföldön főként portugiser vagy blauer portugieser néven ismert,...

Ottonel muskotály - a legjobb minőségű muskotályszőlő

1852-ben Moreau Robert angers-i kertész állította elő – valószínűleg a saszla és asaumuri...

Kékfrankos - a legelterjedtebb vörös borszőlőfajtánk

A kékfrankos szőlőfajta, amelyből tipikusan savhangsúlyos,...

Turán - Eger szülöttje

A turán vagy másik nevén turán (korai festő) egy magyar vörösborszőlőfajta, mely Egerben...

bíró borozó

Error: No articles to display

boraink

Error: No articles to display

hírek

bortudomány

kedvel?

Ha tetszett a biropince, ajánjon az ismerőseinek!