sikereink

Lengyelország, Szlovákia, Románia és Görögország után egy újabb ország ismerheti meg a borainkat!

Bővebben...:

gondolat“Ha körlünézel a pincében, vajon gondolsz arra, hogy isteneket őrzöl hordóidba zárva?„

Pilinszky János

Egri Csillag - a bikavér fehér változatban

Eger egyik jelképe és különlegessége a Bikavér. A helyi borászok Egri Csillag néven ennek a fehér változatát is elkészítették.

A helyi borásztársadalom 2010-ben, ami a Borok éve volt Egerben, azért fogott össze, hogy - szigorú szabályok szerint - házasítással létrehozza az új fehér borkülönlegességet. Még abban az évben csaknem 3200 javaslat alapján a nemes nedű az Egri Csillag nevet kapta!

2011-ben el is készült az első bor, 2012 elején pedig 23 pincészet jelezte, hogy ajánlja az új terméket. Az Egri Csillag különlegessége, hogy négyféle borból készül, és legalább ötven százalékban valamilyen Kárpát-medencei szőlőfajtán alapul. Az illatos, muskotályos jellegű fajták is meghatározott arány (30%) szerint adhatók hozzá. Mielőtt forgalomba hozzák, az Egri Borvidék Bíráló Bizottsága előtt is szigorú érzékszervi vizsgálatnak kell megfelelnie.

Az Egri Csillag az egyetlen márkanévvel ellátott fehérbor-házasítás a világon. A szabályzat szerint minden esztendőben - az előző évjáratból - legkorábban március 15-én kerülhet az üzletek polcaira.
Az Egri Borvidék az Egri Csillag nevet a Bikavérhez hasonlóan közösségi márkanévként használja. A bor védett eredetű! A pincészet első számú fehérbora!

Pincészetünk szeretett volna egy olyan stílusú bort megalkotni, amely jellegében nemcsak a borvidék, hanem a Bíró és Fia Pincészet egyéniségét, stílusát is megmutatja! Ezért választottuk a házasítás alapjának a nagy hagyományokkal bíró Leányka fajtát. Ez a fajta adja a bor 40-50%-át. Mivel törekedtünk az illatok és ízek, sokszínűségére, izgalmassá tételére, ezért a borunk másik felét az Olaszrizling, a Tramini, a Muscat Ottonel, és a Hárslevelű  adja. Ezáltal intenzív, szép, harapós illatok, gazdag ízek és zamatok jellemzik ezt az összetett, kerek, tüzes igazi egries fehérbort. Utóízében a kellemes ásványosság mellett, elegáns fahordós érlelés is feltűnik.

Így született meg 2011. tavaszán a Bíró és Fia Pincészet első Egri Csillag bora!

Új bor a Bírópince kínálatában

Vivamus a velit vel libero congue aliquam a in nibh. Donec diam dolor, cursus quis egestas eget,...

önök mondták

 • Bíró pince és borozó a Szépasszonyvölgyben
  Csongrádi Anita Csongrádi Anita 2012.02.17.
  Köszönjük a szíves látást és a barangolást a finomabbnál finomabb borok világában
   
 • Bíró pince és borozó a Szépasszonyvölgyben
  Vetési Ádám Vetési Ádám 2011.12.18.
  Kedves Bea néni és tisztelt látogatók! A facebook-oldal mostmár saját címen is elérhető! A Bíró és fia pincészet oldalát a http://www.facebook.com/biropince ...
   
 • Bíró pince és borozó a Szépasszonyvölgyben
  Huszár Endre Huszár Endre 2011.10.21.
  Tisztelt Bea Mama! Gratulálok a finom borokhoz! És köszönjük a kellemes fogadtatást! A borok,amiket ott fogyasztottunk, és amiket elhoztunk,igazá n ...

bíró borozó

Bíró pince és borozó a Szépasszonyvölgyben

”Abban még senki nem ment tönkre, hogy megpróbált a vendégek kedvében járni!” Helyfoglalás: 06 20 803-9586; 06 36 415-611; 06 20 926 5696

Bővebben

boraink

hírek

bortudomány

kedvel?

Ha tetszett a biropince, ajánjon az ismerőseinek!