sikereink

Lengyelország, Szlovákia, Románia és Görögország után egy újabb ország ismerheti meg a borainkat!

Bővebben...:

gondolat“Ha körlünézel a pincében, vajon gondolsz arra, hogy isteneket őrzöl hordóidba zárva?„

Pilinszky János

Tramini - fahéj, gyümülcs, méz...

A tramini borszőlőfajta, amelyet Magyarországon főleg a pannonhalma-sokoróaljai, a mátraaljai, az egri és a móri borvidékeken termesztenek.

Magyarországon általában a piros tramini és a fűszeres tramini ismert, de az alacsony terméshozam miatt nem igazán elterjedt.
A muscat fajta rokonának tartják. Viszonylag hűvös éghajlaton érzi jól magát.
Termesztik Németországban, Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban (főleg Kaliforniában), Ausztriában és Romániában is.
Nevét a dél-tiroli (alto-adige-i) Tramin községről kaphatta, de a szőlőfajta akár francia eredetű is lehet, vagy egyes vélemények szerint észak-görögországi.

Tőkéje középerős növekedésű, sűrű vesszőjű, fürtje kicsi, szabálytalan, tömött vagy közepesen tömött. Bogyói kicsik, vagy közepesek, kicsit megnyűlt gömbölyű alakúak, húspiros színűek és hamvasak, vastag héjúak, ropogósak, édesek és lédúsak, de a sok mag miatt viszonylag kevés levet adnak. Szeptember vége felé érik.
Savai a Somlón termett tramini kivételével lágyak. Bora aranysárga, rózsa és licsi illatú, kissé muskotályos, fűszer, gyümölcs, fahéj és mézízű. A traminit általában fiatalon fogyasztják, de vannak olyan fajták, amelyeknek 2-4 év érés használ. Öt évnél tovább viszont ritkán élnek.

A nemzetközi piacon legismertebbek a francia Elzász tartományban előállított traminik.

A száraz traminit fehér húsú szárnyasokhoz, az édes traminit gyümölcsös édességekhez ajánlják.
A tramini a Gewürztraminerrel együtt a kevés fehérborok egyike, amely kellemes curryvel és egyéb ázsiai ételekkel. Fogyasztható zsíros vadhúshoz is.

A fűszeres tramini késői szüretelésű borai gyakran viselik magukon többek között a fahéj aromajegyeit, ami összhangot teremt a fahéjas fogásokkal. Jól harmonizál a gyömbérrel, s például a licsivel készült ételekkel is
Nálunk csak egészen kivételes évjáratokban készítünk fajta bort belőle, egyrészt, mert kevés van, másrészt, mert nagyon kényes fajta és tényleg csak a tökéletes évjáratokban lehet szép bort készíteni belőle!

Merlot - a feketerigó kedvence

A merlot [mɛrˈlo], az egész világon ismert, világfajtának tekinthető vörösborszőlő,...

Zweigelt - rubintvörös álom

A Zweigelt avagy a kék Zweigelt magyarországon a 60-as évektől kezdett ismerté válni.

Chardonnay - a kitűnő pezsgőalap

A chardonnay (kiejtése ʃaʁ.dɔ.nɛ) világszerte ismert (úgynevezett világfajta)szőlőfajta,...

Cabernet Sauvignon - a legnagyobb területen telepített szőlőfajtája

A cabernet sauvignon (fonetikusan: ka.bɛʁ.nɛ so.vi.ɲɔ̃) a világ egyik legismertebb és...

Kékoportó - Portugieser a portugáliai Portóból

A kékoportó vagy oportó külföldön főként portugiser vagy blauer portugieser néven ismert,...

Ottonel muskotály - a legjobb minőségű muskotályszőlő

1852-ben Moreau Robert angers-i kertész állította elő – valószínűleg a saszla és asaumuri...

Kékfrankos - a legelterjedtebb vörös borszőlőfajtánk

A kékfrankos szőlőfajta, amelyből tipikusan savhangsúlyos,...

Turán - Eger szülöttje

A turán vagy másik nevén turán (korai festő) egy magyar vörösborszőlőfajta, mely Egerben...

Az Egri Bikavér legendája

Az Egri bikavér az egri borvidéken termett szőlőből készült vörösbor-házasítás.

Leányka - házasítani kitűnő

A Leányka egy magyar minőségi fehérborszőlő-fajta. Erdélyből vagy Moldvából származik....

önök mondták

  • Bíró pince és borozó a Szépasszonyvölgyben
    Csongrádi Anita Csongrádi Anita 2012.02.17.
    Köszönjük a szíves látást és a barangolást a finomabbnál finomabb borok világában
     
  • Bíró pince és borozó a Szépasszonyvölgyben
    Vetési Ádám Vetési Ádám 2011.12.18.
    Kedves Bea néni és tisztelt látogatók! A facebook-oldal mostmár saját címen is elérhető! A Bíró és fia pincészet oldalát a http://www.facebook.com/biropince ...
     
  • Bíró pince és borozó a Szépasszonyvölgyben
    Huszár Endre Huszár Endre 2011.10.21.
    Tisztelt Bea Mama! Gratulálok a finom borokhoz! És köszönjük a kellemes fogadtatást! A borok,amiket ott fogyasztottunk, és amiket elhoztunk,igazá n ...

bíró borozó

Bíró pince és borozó a Szépasszonyvölgyben

”Abban még senki nem ment tönkre, hogy megpróbált a vendégek kedvében járni!” Helyfoglalás: 06 20 803-9586; 06 36 415-611; 06 20 926 5696

Bővebben

boraink

hírek

bortudomány

kedvel?

Ha tetszett a biropince, ajánjon az ismerőseinek!